De 7 voordelen van MBO keuzedeel Ondernemend gedrag
"Wie rent, loopt het risico op verliezen. Maar als je niet eens begint met rennen, heb je bij voorbaat al verloren." Barack Obama
In Nederland zeggen we “wie niet waagt, die niet wint”. En dat is waar ondernemen over gaat, het gewoon gaan doen! Kijk naar Pieter Zwart die met enkele anderen begon met de verkoop van alleen maar mp3-spelers via mp3man.nl. Zie waar hij nu staat met Coolblue.
Uiteraard worden we niet allemaal president van Amerika of directeur van één van de grootste webshops van het land. Maar zoals al gezegd, als je niet start weet je zeker dat je het niet wordt. Toon daarom weloverwogen lef en durf want dat vormt de basis van ondernemend gedrag.
Ondernemend gedrag, waar hebben we het dan eigenlijk over? En moet dat in je zitten of kun je dat ook leren? Bij ondernemen staat in het woordenboek onder andere: beginnen, aanpakken, ontplooien, durven en starten. Dat zijn niet voor niets allemaal werkwoorden. Werkwoorden waarbij iets doen centraal staat. “Het gewoon gaan doen” past uitstekend bij het MBO en nog specifieker bij het MBO keuzedeel Ondernemend Gedrag.
Ondernemend gedrag wordt onder andere gekenmerkt door verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, initiatiefrijk, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-on mentaliteit ofwel het gewoon doen en doorzetten.
Als je als student wil weten of ondernemen ook iets voor jou is, hoe lekker is het dan om dan het keuzedeel Ondernemend gedrag te kunnen volgen. Als je hiervoor kiest, kan je spelenderwijs ontdekken wat ondernemen precies allemaal inhoudt.
We zetten de 7 voordelen van ondernemend gedrag voor je op een rijtje:
1. Je krijgt goed inzicht in wat je wilt.
2. Je leert sterk te zijn en ontwikkelt doorzettingsvermogen.
3. Je leert om plannen in concrete actie om te zetten.
4. Je leert verantwoordelijkheid te nemen.
5. Je leert om goed samen te werken.
6. Je leert om zelfstandig te kunnen werken.
7. Je creëert toegevoegde waarde.
Hieronder zullen we wat dieper ingaan op deze voordelen.
1. Goed inzicht krijgen
Je onderzoekt de omgeving en signaleert mogelijkheden. Waar liggen jouw kansen? Waar zitten de bedreigingen? Waar ben je goed in. Waarin minder goed? Verder leer je creatief en innovatief te zijn.
2. Sterk zijn
Sterk zijn in wat je wilt en doet. Gewoon durven dus. Niet op voorhand allerlei barrières voor je zelf opwerpen. Niet voor niets zeggen veel ondernemers: als je er in gelooft, speel je het klaar.
3. Plan omzetten in actie
Een oude wijsheid is dat je 1 punt voor een idee krijgt, 10 punten als je dat goed op papier weet te zetten en 100 punten als je dat plan gewoonweg realiseert. Dat is wat je leert bij dit keuzedeel. Plannen omzetten in concrete actie. Doen dus 😊 Maar je leert ook organiseren ofwel hoe pak je zoiets gestructureerd aan.
4. Verantwoordelijkheid nemen
Iemand moet het voortouw nemen. Maar een ieder moet ook weten waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Waar kan ik op aangesproken worden? Uiteraard krijg je ook mee wat ethisch wel en niet door de beugel kan. Een term als MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zal hierbij niet ontbreken.
5. Samenwerken
Samenwerken is samen werken. Realiseer je dat niet alles alleen kunt. Weet dat je samen meer bereikt. De 1 is nu eenmaal beter daarin en de ander in iets anders. Ze noemen dit ook wel eens met een chique woord synergie; 1 plus 1 is meer dan 2. Maar je bent het ook wel eens niet met elkaar eens. Daarom leer je ook beargumenteren en compromissen te sluiten.
6. Zelfstandig werken
Het is fijn om veel samen te doen, maar je moet ook nadrukkelijk zelfstandig kunnen werken. Je moet zelf ook wat kunnen. Maar je moet je zelf ook een spiegel voor kunnen houden. Waar ben ik goed in, waar minder goed? Zelfreflectie is onontbeerlijk.
7. Waarde creëren
Je doet het allemaal wel ergens voor! Van oudsher wordt het creëren van waarde gezien als het belangrijkste doel van ondernemen. Als je de theorie er op na slaat, lees je vaak dat waarde kan worden gecreëerd vanuit vier gebieden: mens, omgeving, financieel en sociaal. Sta er voor je zelf bij stil op welke wijze al deze 4 gebieden een waardevolle bijdrage leveren.
Keuzedeel Ondernemend Gedrag, eigenlijk geen keuze
Als je al deze voordelen op je in laat werken, gun je elke MBO student dat ze deze waardevolle lessen meekrijgen voor later. Hetgeen ze leren kan namelijk direct worden ingezet in de praktijk. Een ondernemende houding biedt meer perspectief, je ziet meer kansen maar je wilt er ook iets mee doen en je gaat er ook iets mee doen. Obama was het toch die zei: “Want als je niet eens begint, ……”. Waar wacht je dus nog op? ;-)